Çift Bileşenli Yol Çizgi Boyası
Çift kompenantlı yol çizgi boyası, serme, serpme ve profil atlama gibi çeşitli seçenekler sunar. Çift bileşenli yol boyası, iki bileşenli olmasından kaynaklı bu şekilde adlandırılır. Yol çizgi boyası çeşitlerinde kalın bir tabaka ve daha uzun ömürlü bir kalıcılık sağlanmak istendiği zaman bu boya çeşidi tercih edilmektedir. Çift bileşenli yol boyası, en çok şehir içi ve dışı yollarda tercih edilmektedir. Boya ile birlikte yanında sertleştirici temin edilmelidir. Uygulama sırasında yanında verilecek olan sertleştirici uygun miktarda mikser ile boyaya ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir. Sertleştirici ile karıştırıldıktan sonra hızlı bir şekilde kullanılması gerekir. Uygulama sırasında isteğe göre 1-5 mm arasında kalınlık elde edilebilir. Çift bileşenli boyanın üzerine kurumadan serpeceğiniz cam küreciği boyaya reflektif özelliği katarak karanlıkta parlamasını sağlayacaktır.
Şerit Boyası Nasıl Uygulanır?
Her yol çizgi boyasının uygulama şekli boyanın yapısına göre değişkenlik gösterir. Soğuk yol çizgi boyası, tek bileşenli yol çizgi boyası, airless boya makinesi veya rulo fırça ile uygulanır. Çift bileşenli yol çizgi boyası ise serme, serpme, profil atlama şeklinde mala veya gelberi ile uygulanır.
Yol boyaları, uygulandığı zeminde uzun süre dayanım ve kalıcılık sağlaması için öncelikle uygulama yapılacak zeminin taş, kum, çamur, yağ, sıvı, nem vb. tutunmasını engelleyecek malzemelerden arındırılması gerekir. Yol boyası uygulama sırasında hava rüzgârlı veya yağmurlu olmamalıdır. Uygulama yapılacak alanda daha önceden yapılmış yol çizgi boyası var ise yeni yapılacak uygulamanın kalıcılığı ve estetik görüntü sağlaması açısından zemin silim makineleri yardımı ile giderilmesi gerekir.
Yol çizgi boyası, sentetik tiner ile ihtiyaç duyulursa inceltilebilir. Uygulama sonrası 40-45 dakika boya tam kuruyana kadar alanın yaya ve araç trafiğine kapalı tutulması gerekir.